Banana Skin

De weg naar de halve finale van de FA Cup ligt open. Stadgenoot Sutton United in de achtste finale en dan Burnley-bedwinger Lincoln City, die andere stuntploeg uit het Engelse amateurvoetbal, in de kwartfinale van het mooiste bekertoernooi ter wereld. Makkelijker kan toch niet? Binnenkort zingen we het weer: ‘We’re the famous Arsenal and we’re going to Wembley!’

Het gevaar van onderschatting ligt echter op de loer. Een kwart eeuw geleden, op 4 januari 1992, werd die houding genadeloos afgestraft. Regerend landskampioen Arsenal, onder de bezielende leiding van George Graham, gaat die dag op bezoek bij vierdeklasser Wrexham. Alan Smith, één van de hoofdrolspelers van Anfield’89, scoort in de slotfase van de eerste helft en het lijkt weer uit te draaien op een ouderwetse ‘1-0 to the Arsenal’.

In de laatste tien minuten van de bekerclash gaat het alsnog helemaal mis voor de doorgaans zo degelijke Graham-brigade. Aanvoerder Mickey Thomas tekent voor de gelijkmaker en twee minuten later is de onmogelijk geachte comeback compleet. Steve Watkin passeert David Seaman en de knusse Racecourse Ground ontploft. Arsenal recht de rug en lijkt via Jimmy Carter op gelijke hoogte te komen. Het doelpunt wordt echter geannuleerd wegens buitenspel. De laagvlieger uit Wales houdt stand en trekt de minieme voorsprong over de streep. Dolgelukkige Wrexham-fans stormen het veld op om hun helden te feliciteren. Tony Adams en consorten druipen af. De kampioen van 1991 staat voor schut en niet zo’n klein beetje ook.

Het kan verkeren in de voetbalwereld. Ruim een jaar na het veelbesproken debacle in Wales verovert Arsenal de FA Cup. Ook de League Cup krijgt een mooi plaatsje in de prijzenkast van Highbury. Niemand heeft het meer over die inktzwarte dag in Wrexham.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nl_NL
en_GB nl_NL