Analyse: ‘A September to remember’

Zo, de eerste maanden zitten erop voor het vernieuwde Arsenal onder leiding van Emery, wat betekent dat het tijd is om objectief de balans op te maken. Na een stroeve seizoensstart met twee nederlagen – weliswaar tegen Manchester City en Chelsea – stond Emery gelijk onder druk. De volgende wedstrijden moesten, gezien het niveau van de tegenstanders, allemaal gewonnen worden.

De zeven wedstrijden in september resulteerden uiteindelijk ook allemaal in een overwinning. Zoals Arsenal het zelf beschreef op hun officiële Twitterpagina was er sprake van “a September to remember”.

Regel

Het interessante van de maand september schuilt echter in de ontwikkelingen achter deze overwinningen. Zo valt het bijvoorbeeld op dat een matige eerste helft eerder de regel is dan een uitzondering. Hier moet aan gewerkt worden. Ook weet Aubameyang nog lang niet het niveau te halen dat van een speler van zijn kaliber wordt verwacht. En Ramsey? Mogelijk is Emery er zelf ook nog niet uit hoe hij in het spelsysteem kan worden geïntegreerd. De grootste achilleshiel is vooralsnog de achterhoede, waar het vaak open huis is. Cleansheets tegen Everton en Watford ogen prima, maar er werden gigantische kansen weggegeven.

Er zijn echter ook genoeg positieve punten te noemen. Zomeraankoop Lucas Torreira begint steeds meer minuten te krijgen, en speelt eigenlijk vrijwel altijd goed. Goede wedstrijden werden ook op de mat gelegd door Sokratis, Özil, en Iwobi. Terwijl ook Xhaka, ondanks enkele fouten die er écht uit moeten, zijn spel naar een hoger niveau wist te tillen. Verder lijkt Lacazette na een moeizaam eerste seizoen zich steeds meer te ontpoppen tot de aanvalsleider die hij eigenlijk al had moeten zijn.

Dilemma’s

De puzzelstukjes lijken steeds meer in elkaar te vallen, wat ook dilemma’s oplevert voor Emery. Moet Iwobi niet de voorkeur krijgen boven Ramsey om breedte aan het spel toe te voegen? Hoe kan Aubameyang het best tot zijn recht komen? Wat te doen met de achterhoede?

Het feit blijft echter dat Arsenal zeven wedstrijden op rij heeft gewonnen en de aansluiting bij de top weer heeft gevonden. Het voetbal is niet altijd even goed, maar uiteindelijk worden de resultaten wel binnen gesleept. Hoe vaak werd er onder Wenger sprankelend voetbal gespeeld om vervolgens met lege handen te eindigen? Desalniettemin zal het spel beter moeten want tegen topploegen gaat dit je opbreken. Dit project heeft duidelijk tijd nodig maar de vooruitzichten zijn positief. Op naar oktober!

COYG.

Frank Smit

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nl_NL
en_GB nl_NL