Het jaar van Arsenal I: Wenger schokt voetbalwereld

In een driedelige serie blikken we terug op de prestaties van en gebeurtenissen rond Arsenal in het kalenderjaar 2018. Vandaag de periode januari t/m juni.

Het jaar begint voor Arsenal op spectaculaire wijze. In een spannend duel delen The Gunners op 3 januari in eigen huis de punten met Chelsea. In de blessuretijd van de tweede helft brengt Hector Bellerin de 2-2 op het bord.

Een paar dagen later is de Spanjaard wederom trefzeker, maar wordt er op bezoek bij Bournemouth met 2-1 verloren. Als op 30 januari Swansea City in Wales met 3-1 te sterk is, weet Arsenal vroeger dan ooit in het seizoen dat een plek in de top vier een lastige klus wordt.

En dus moet er iets gebeuren op de transfermarkt: Alexis Sanchez, die zich ongelukkig waande in Noord-Londen vertrekt naar Manchester United en wordt geruild met Henrikh Mkhitaryan, die op zijn beurt geen furore maakte op Old Trafford. Maar de echte stunt volgt op de laatste dag van de window, als Arsenal de handtekening van Borussia Dortmund-spits Pierre-Emerick Aubameyang bemachtigt.

Daarna volgt een treurige fase voor Arsenal: in Europees verband worden goede prestaties gehaald, maar in de Premier League valt er weinig te juichen. Na een ruime (5-1) zege op Everton, volgen drie nederlagen. Vooral het verliezen van de Carabao Cup-finale tegen Manchester City is een domper voor de ploeg. In de competitie is duidelijk dat Arsenal het voor het tweede jaar op rij moet stellen zonder het spelen van Champions League-voetbal. Aubameyang zorgt voor licht in de duisternis en laat zien een goede aankoop te zijn, door aan de lopende band te scoren.

Arsenal schakelt AC Milan probleemloos uit in de achtste finales van de Europa League en rekent later ook af met het Russische CSKA Moskou.

Eind april zou er een ingrijpende beslissing worden genomen binnen de club. Na 22 jaar dienstverband, besloot manager Arséne Wenger dat het genoeg was. Hij ging Arsenal aan het einde van het seizoen verlaten. Daarmee stopte ook meteen de aanhoudende kritiek aan zijn adres en begon de Fransman aan zijn afscheidstournee in de Premier League.

April eindigt voor Arsenal in mineur. Op eigen veld staat de ploeg in de halve finale van de Europa League lange tijd met een man meer, maar een slippertje van Laurent Koscielny bezorgt Atletico Madrid alsnog het gewenste uitdoelpunt via Antoine Griezmann (1-1).

Koscielny gaat de mist in, Griezmann profiteert en dompelt het Emirates Stadium in rouw.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nl_NL
en_GB nl_NL