Hector Bellerin: meer dan een voetballer

Na afloop van zijn recente operatie plaatste Bellerin op Instagram een foto waarin hij aangaf dat de operatie goed verlopen was. Nu is dat niet heel spannend, ware dat het uiteindelijk meer ging om de jaren 80 setting van de foto dan om het verloop van de operatie zelf. Typerend voor Bellerin, die vaker in de spotlight staat vanwege zijn excentrieke kledingkeuze, veganistische dieet  of andere randzaken. Vaak wordt hij hiervoor bespot en bekritiseerd, terwijl Bellerin een van de weinige voetballers is die daadwerkelijk een sociale impact probeert te maken buiten het veld. Dit artikel focust zich dan ook op de activiteiten van Bellerin buiten het veld en waarom menig voetballer een voorbeeld aan hem kan nemen.

 

Wie verder kijkt dan zijn outfits, gekke brillen en opvallende kapsel, ziet een persoon die zich maar al te goed bewust is van zijn voorbeeldfunctie en die probeert te gebruiken om een positieve impact te hebben. Hector Bellerin zei hierover het volgende:

“Als voetballers hebben wij een gigantisch platform dat we veel meer zouden moeten gebruiken dan momenteel het geval is”.

Hiermee doelt hij op het feit dat voetballers veel meer kunnen doen om sociale problemen aan te pakken, en dat zij juist hun impact moeten gebruiken. Dit gaat tegen het dogma in dat voetballers slechts moeten focussen op voetbal, omdat het anders invloed heeft op hun spel. Dat Bellerin hierin een pionier is uit zich bijvoorbeeld via het feit dat hij Danny Rose openlijk steunde nadat hij zich openlijk uitsprak over zijn depressie – nota bene een speler van aartsrivaal Tottenham Hotspur.  Hiermee hoopt hij het taboe omtrent depressie in de voetballerij te doorbreken. Ook heeft houdt hij zich bezig met acceptatie van homoseksualiteit binnen de voetbalwereld, mede door het trieste feit dat hij regelmatig wordt uitgemaakt voor ‘lesbian’ vanwege zijn kapsel.

Verder zet Bellerin zich actief in voor een beter milieu. Wat aanvankelijk begon als een veganistisch dieet is uiteindelijk uitgegroeid tot een levensstijl, iets wat hij nu probeert mee te geven aan andere mensen. Belangrijker nog is dat hij zich actief inzet voor de Sky Ocean Rescue, een initiatief om ervoor te zorgen dat er geen plastic meer in de zee wordt gedumpt. Niet alleen is hij ambassadeur van dit project, hij probeert in zijn dagelijks leven zelf ook het gebruik van plastic te minimaliseren. Daarnaast bekritiseerde hij laatst openlijk de Amerikaanse president Donald Trump vanwege zijn kijk op klimaatverandering. Ongeacht wie er in dit geval gelijk heeft begeeft Bellerin zich duidelijk in vaarwater waar de gemiddelde Premier League ster ver vandaan blijft, en is het een mooi voorbeeld van de boodschap die hij probeert te verspreiden. Klimaatverandering is dan ook een terugkerend thema op zijn Twitter-account.

Het is mooi om te zien dat een voetballer via zijn functie een positieve en leerzame boodschap probeert uit te dragen naar een groter publiek. Iets wat in mijn optiek goed past bij de waarden van Arsenal. Hoe bewonderenswaardig Bellerin zijn werk  buiten het veld ook is, laten we hopen dat hij snel weer terug is binnen de lijnen, want hij wordt gigantisch gemist. Overigens is Bellerin begonnen met een vlog waarin hij vertelt over zijn revalidatie en de eerste aflevering is zeker een aanrader!

Om zijn vlog te kijken, klik dan op deze link

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nl_NL
en_GB nl_NL