Gabriel Martinelli | Klaar voor de Premier League?

Op 2 juli 2019 presenteerde Arsenal de eerste- en enige zomeraankoop tot nu toe. Niet Yannick Ferreira Carrasco, die toentertijd hevig aan Arsenal werd gelinkt, maar Gabriel Martinelli werd onverwachts gepresenteerd en tot 2024 vastgelegd voor ongeveer zes miljoen pond. De 18-jarige Braziliaan zal op weinig lijstjes hebben gestaan met potentiële aankopen, maar lijkt met het oog op de toekomst een goede aanwinst. Raul Sanllehi, hoofd voetbalzaken, gaf eerder aan dat Arsenal slimmer moet zijn dan de transfermarkt. Gezien het feit dat Martinelli voor het grote publiek nog een grote onbekende is, lijkt hij een belichaming te zijn van deze strategie.

Carrière

De nog prille carrière van Martinelli begon in 2010 bij grootmacht Corinthians, waar hij tot en met 2014 actief was als zaalvoetballer. Toen hij eenmaal overstapte naar het veld veranderde hij niet alleen van ondergrond maar ook van club; het nietige Ituano werd in 2015 zijn volgende werkgever.

Hier bleef zijn talent niet onopgemerkt wat leidde tot stages bij Manchester United en FC Barcelona. Martinelli bleef echter bij Ituano waar hij in 2017 op 16-jarige leeftijd debuteerde. Afgelopen seizoen kwam Martinelli tot zes doelpunten in 14 wedstrijden in de Serie D, het vierde niveau van Brazilië. Als beloning voor zijn goede prestaties mocht hij aansluiten bij het nationale team van Brazilië in de voorbereiding van de Copa America – wat aangeeft dat Martinelli in Brazilië hoog staat aangeschreven.

Spelersprofiel

Martinelli is een speler die het liefst op de vleugel speelt, maar ook als spits uit de voeten kan. Hij staat bekend om zijn directe speelstijl, snelheid,  doelgerichtheid en dribbels.  Iets wat al tot uiting kwam in de 3-0 gewonnen oefenwedstrijd tegen de Colorado Rapids, waarin hij scoorde en een goede indruk achterliet.Omdat hij rechtsbenig is en vaak op de linkervleugel speelt heeft hij de neiging om naar binnen te trekken. Verder is Martinelli, zoals menig Braziliaan, er niet vies van om een speler te passeren via een trucje of om een hoogstandje te gebruiken in zijn passing.

Martinelli is te beschrijven als een ruwe diamant en hij heeft vanzelfsprekend ook nog verbeterpunten. Zo is zijn zwakkere linkerbeen nog onderontwikkeld, waardoor hij makkelijker te verdedigen is. Verder kan hij voor het doel nog wel eens het overzicht verliezen, waardoor hij vaak voor eigen succes gaat als er een teamgenoot beter voor staat. Een mooi voorbeeld hiervan was zijn fantastische actie tegen Fiorentina, die hij uiteindelijk niet wist te bekronen met een doelpunt.

In de huidige selectie van Arsenal zitten weinig tot geen spelers met een vergelijkbaar profiel, wat zou kunnen betekenen dat Martinelli komend seizoen al regelmatig bij het eerste team zal spelen. Als hij het niveau aankan denk ik dat Martinelli van waarde kan zijn voor het eerste elftal, met name in bekerwedstrijden of in de slotfase van wedstrijden waarin Arsenal een voorsprong moet verdedigen. Hij moet nog veel leren maar met de juiste begeleiding heeft Martinelli alles in zich om uit te groeien tot een sensatie!

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nl_NL
en_GB nl_NL