Kieran Tierney: onze nieuwe aanwinst onder de loep!

Tierney – wat brengt hij voor Arsenal?

Op 17-jarige leeftijd maakte Kieran Tierney in 2015 zijn debuut voor Celtic. Eén jaar later maakte de linksback zijn debuut voor het Schotse nationale elftal. Als een echte jongen van de club groeide Tierney uit tot een van de absolute leiders. In totaal speelde Tierney maar liefst 170 wedstrijden voor Celtic en won hij 5 keer de Schotse Premiership.

Inmiddels speelt Tierney voor Arsenal. Ondanks zijn dubbele herniaoperatie wilde veel clubs de energieke linksback hebben, maar toch was het Arsenal die hem binnensleepte. Voor een Schots record van €27miljoen tekende Tierney afgelopen zomer voor ons. En nu komt zijn debuut voor het eerste elftal steeds dichterbij. Tijd om even een kijkje te nemen naar onze nieuwe aanwinst.

Een moderne vleugelverdediger

Tierney is de definitie van een moderne vleugelverdediger. Hij is een vleugelverdediger die veel mee naar voren gaat en probeert in posities te komen om een assist te geven. Tierney is erg snel en heeft een uitstekend uithoudingsvermogen. Dat zijn natuurlijk twee belangrijke eigenschappen, vooral gezien het niveau van de Premier League. Al met al lijkt Tierney de perfecte atleet. 

Hierboven zie je een gemiddelde heatmap van de Schot. Deze afbeelding laat toch wel zijn enorme werktempo zien. Dit is weliswaar van zijn tijd bij Celtic, maar toch is dat redelijk te vergelijken met Arsenal. Bij Arsenal zal Tierney, net als bij Celtic destijds, tegen veel inzakkende ploegen spelen. De aanvallende kracht van Tierney zal dus goed van pas komen.

Deze aanvallende kracht moet je niet onderschatten. Tierney was aanvallend gezien van onschatbare waarde voor Celtic. De meeste aanvallen gingen bij Celtic dan ook via links, volgens WhoScored. Bij Arsenal is dat tegenwoordig hetzelfde, nu we Bellerin al een tijdje missen. We kennen allemaal het beeld van Kolasinac die mee naar voren stormt om een aanval op te zetten. Dit doet hij natuurlijk bij vlagen erg goed, maar Tierney is toch wel een niveau’tje beter op dit gebied. Tierney is erg vaardig in voorzetten geven en doet dit dan ook graag. Dit sluit goed aan bij het spel van Arsenal.

Sterk in verdediging

In de verdediging is onze nieuwe aanwinst ook erg sterk. Defensief niet altijd goed staan is een veelvoorkomend kritiekpunt voor moderne vleugelverdedigers. Een voorbeeld uit de Premier League is bijvoorbeeld Trent Alexander-Arnold. Dat is een verdediger die aanvallend enorm veel bijdraagt, maar verdedigend regelmatig steekjes laat vallen. Bij Tierney is dit gelukkig niet aan de orde. Tierney excelleert niet alleen in aanvallend opzicht, maar ook in verdedigend opzicht. Zo is Tierney een vaardig tackler. Hij maakt over het algemeen weinig overtredingen, maar veel tackles. Dit in tegenstelling tot onze andere linksback, Sead Kolasinac. Deze goede eigenschappen zou je kunnen vergelijken met Monreal in zijn beste tijd. 

Dat Tierney goed kan verdedigen, zal Emery erg goed uitkomen. In het verleden heeft Emery veel gebruik gemaakt van formaties met drie centrale verdedigers en wingbacks. Zulke formaties worden vaak gebruikt om de gaten achter de wingbacks op te vullen. Bij spelers als Kolasinac is dat ook nodig, aangezien onze Bosniër verdedigend gezien niet altijd goed opgesteld staat. Kolasinac kan dan ook niet op hoog niveau in formaties spelen met vier verdedigers. Dit kan Tierney wel en dat zorgt voor meer flexibiliteit voor Emery.

Wat gaat Tierney ons laten zien?

Al met al heeft Kieran Tierney een geweldige voorzet en pass. Ook is hij verdedigend erg sterk en natuurlijk razendsnel. Daar bovenop komt nog zijn hoge voetballende IQ en natuurlijke leiderschap. De Schot zal ongetwijfeld naadloos in ons systeem passen. Arsenal komt in de Premier League doorgaans teams tegen die op de counter spelen en Arsenal laten voetballen. Dit betekent dat er veel ruimte zal zijn in de opbouw, iets wat Tierney gewend is van zijn tijd bij Celtic. In aanvallend opzicht gaan we dus nog veel aan Tierney hebben. 

Waarschijnlijk hebben jullie de vergelijking al veel gehoord, maar Tierney heeft zeker iets weg van Andy Robertson bij Liverpool. Het zijn beide Schotten en ze spelen dan ook samen in het Schotse nationale elftal, waar Tierney meestal centraal in de verdediging staat opgesteld. Liverpool heeft net als Arsenal erg veel balbezit en dit ligt de beide Schotten natuurlijk goed. Het is te verwachten dat Tierney de weg van Robertson zal volgen en derhalve makkelijk aanpast aan de Premier League. Tierney ‘ticks all the boxes’, zoals ze zeggen. Alle ingredienten voor succes zijn aanwezig.

De toekomst

Het zal niet lang meer duren voordat we Tierney aan de bak zien in de Premier League. Hij heeft zijn eerste wedstrijden voor Arsenal al gehad, maar de eerste echte test moet natuurlijk nog komen. Tierney heeft in het verleden weleens last gehad van blessures en ook nu is hij pas net hersteld van een zware blessure. Het is te hopen dat Tierney fit weet te blijven. Alleen weten we natuurlijk dat we bij Arsenal niet altijd geluk hebben op dat gebied. 

Gelukkig hebben we veel om naar uit te kijken. Bellerin komt binnenkort ook terug en ik kan dan ook niet wachten om onze twee vleugelverdedigers samen aan het werk te zien. Zij zullen een totaal extra dimensie toevoegen aan ons team en ik denk oprecht dat het ons team een nieuwe look zal geven. Daarnaast geeft de terugkeer van het duo Emery extra mogelijkheden om te roteren, wat nodig zal zijn gezien de hoeveelheid wedstrijden we spelen.

Onze gloednieuwe aanwinst lijkt op de perfecte vleugelverdediger voor het spel in de Premier League. Maar belangijker nog, is dat Tierney lijkt op de perfecte vleugelverdediger voor Arsenal. Een speler die alles geeft voor de club en er altijd zal staan. Als Tierney fit weet te blijven, zal hij ongetwijfeld van een veelbelovende Schotse youngster uitgroeien tot een van de beste vleugelverdedigers die Groot-Britannië te bieden heeft.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nl_NL
en_GB nl_NL