Wat is er aan de hand met Lucas Torreira?

Het is tot nu toe nog niet het seizoen van Lucas Torreira. Waar de 23-jarige Uruguayaan vorig seizoen een goede indruk wist te maken is hij dit seizoen geen schim meer van de speler die zo werd geliefd door de Arsenal-fans. Inmiddels zijn er zelfs geruchten dat hij ongelukkig is en in de ‘winterstop’ wilt vertrekken. In dit artikel gaan we dieper in op hoe het zo ver heeft kunnen komen, en of Torreira nog een toekomst heeft in het Emirates Stadium.

Een nieuwe positie?
Torreira is een verdedigende middenvelder pur sang. Sleuren, gaten dichtlopen, tackelen en bijten zijn allemaal woorden die dik gedrukt in zijn woordenboek voorkomen. Vorig seizoen was dit ook de positie waarin Emery hem opstelde en waarin hij floreerde. Dit seizoen lijkt Emery er de voorkeur aan te geven om Torreira in een offensievere rol te positioneren, wat zo ver gaat dat hij vaak zelfs op de nummer 10 positie loopt.

Het is schrijnend om te zien dat Torreira zich zichtbaar niet comfortabel voelt in zijn nieuwe rol in het veld en persoonlijk vind ik dat hij ook de voetballende kwaliteiten mist. Dit is misschien wel juist de reden dat Emery ervoor kiest om hem niet als verdedigende middenvelder op te stellen. Ondanks het feit dat hij een goede trap in zijn benen heeft vind ik hem opbouwend niet zo sterk als bijvoorbeeld Xhaka en Guendouzi. Desalniettemin is Torreira wat mij betreft de beste verdedigende middenvelder van Arsenal, die gezien zijn leeftijd alleen nog maar beter kan worden. Sterker nog, als je kijkt naar de huidige opbouw van Arsenal in combinatie met de verdedigende stabiliteit dan is het onbegrijpelijk dat Torreira nog niet de onbetwiste nummer één is op deze positie.

Een andere reden kan zijn dat Emery de voorkeur geeft om Torreira wat offensiever op te stellen zodat hij bij balverlies verder op het veld de tegenstander onder druk kan zetten, wat uiteindelijk zou moeten zorgen voor meer defensieve stabiliteit. Dit klinkt vreemd, en dat is het ook, maar Emery heeft hier wel een handje van. Wat de reden ook is, het doet niets af aan het feit dat dit het spel van Torreira niet ten goede komt.

Een toekomst bij Arsenal?
Wat mij betreft heeft Torreira zeker een toekomst bij Arsenal. Ten eerste lijkt Xhaka via de achterdeur te vertrekken wat een mogelijkheid biedt  voor Torreira om zijn plek in het elftal direct over te nemen. Daarnaast zou het zonde zijn als Torreira in de winterstop vertrekt en helemaal opbloeit bij een andere club, terwijl Emery misschien na het seizoen wel zijn biezen pakt. Dit zou een lelijk staaltje kapitaalvernietiging zijn.

Namens Uruguay speelde hij op zijn eigen plek een verdienstelijke wedstrijd tegen Argentinië tijdens de afgelopen interlandperiode. Het is te hopen dat Emery deze wedstrijd heeft gezien en snel van gedachte gaat veranderen, anders kan het nog wel eens lelijk aflopen voor alle partijen…


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nl_NL
en_GB nl_NL