Arsenal jeugd: aanstormend talent

De toekomst

Het seizoen is al een tijdje onderweg maar het ziet er steeds meer uit als een verloren seizoen. We hebben inmiddels een derde van de wedstrijden gehad en we staan slechts op de 10e positie, maar liefst 10 punten achter de nummer vier Chelsea (met een wedstrijd in de hand). Van de laatste vijf Premier League wedstrijden hebben we er 3 gelijkgespeeld en 2 verloren. Gelukkig is Emery inmiddels ontslagen en heeft Freddie Ljungberg het overgenomen. Freddie loopt al een tijdje mee binnen de club en hij kent de meeste jeugdspelers erg goed. Het rest van het seizoen klinkt dus niet erg veelbevolend, maar hopelijk weet Ljungberg dat bij te draaien.

Wat gelukkig wel veelbelovend klinkt, is onze sterke jeugdlichting. Spelers als Joe WillockAinsley Maitland-Niles en Reiss Nelson hebben hun doorbraak in het eerste inmiddels gemaakt. Matteo Guendouzi is tegenwoordig een vaste waarde. Verder hebben we natuurlijk het Engelse duo Calum Chambers en Rob Holding, die al iets langer meegaan maar ook steeds beter spelen. Als backs hebben we Hector Bellerin, die zelfs de aanvoerdersband al heeft gedragen, en Kieran Tierney (lees mijn analyse over hem hier). Bukayo Saka heeft ook al de nodige minuten gemaakt, zelfs met de moordende concurrentie voorin. Datzelfde geldt echter nog niet voor Konstantinos Mavropanos, die zijn meeste minuten nog bij de onder-23 maakt. Spelers als Eddie Nketiah, nu verhuurd aan Leeds United, en Emile Smith-Rowe komen wel steeds dichterbij. En last but not least hebben we natuurlijk voorin nog onze eigen Braziliaanse wonderkind, Gabriel Martinelli, die schittert elke keer dat hij speelt.

Het is bemoedigend om te zien hoe onze jonge talenten omgaan met de minuten die ze krijgen. Emery was niet bang om de hiervoor genoemde jonkies kansen te geven en dat siert hem. Wel waren dit voornamelijk minuten in de beker of andere onbelangrijke wedstrijden. Het is ook nog afwachten of spelers als Nketiah en Smith-Rowe straks daadwerkelijk kansen krijgen om hunzelf te bewijzen in de Premier League dit seizoen. Maar, aangezien het seizoen nu al verloren lijkt, bestaat er de kans dat Ljungberg het team een beetje opschudt. Het maakt het voor de supporters natuurlijk ook leuk om de toekomstige toppers aan het werk te zien.

Jeugdtalenten

Tot zover de talenten die bij het eerste zitten. Ook lager in de jeugd hebben we talenten lopen die niet ver van het eerste af zitten. De academie van Arsenal heeft altijd al een goede naam gehad en dat zal de komende jaren zeker niet veranderen. De o19 en 023 teams van Arsenal spelen erg mooi en verzorgd aanvallend voetbal. Steve Bould, jarenlang assistent van Wenger, heeft bij de onder-23 de leiding en dat zie je dan ook terug in de speelstijl. De jongere talenten van Arsenal komen hier perfect tot hun recht en worden zo optimaal voorbereid op het echte werk.

Het valt dit seizoen op dat er minder jeugdtalenten meetrainen met het eerste dan de voorgaande jaren. Hier kunnen meerdere redenen voor zijn, maar de voornaamste reden is dat er dit seizoen gelukkig minder blessures zijn bij spelers van het eerste van gewoonlijk. Een andere reden kan zijn dat Emery’s baan op het spel stond en daarom geen risico’s wilde nemen. Feit blijft dat buiten het het quartet WillockNelsonSmith-Roween Saka, allen recentelijk gepromoveerd naar het eerste, er verder weinig spelers van jeugdelftallen zijn opgeroepen.

Alleen Folarin BalogunRobbie Burton en Tolaji Bola zijn opgenomen in de wedstrijdselectie van het eerste dit seizoen, namelijk als ongebruikte wisselspelers voor de wedstrijd tegen Nottingham Forest in de Carabao Cup. Bolagun is een spits die ook als aanvallende middenvelder kan spelen. Hij is een van de grootste talenten die we in onze jeugd hebben. Hij is net 18 jaar maar nu al een steunpilaar bij het onder-23 van Bould. Burton daarentegen is iets ouder en tevens aanvoerder van Arsenal onder-23. Hij is een middenvelder met een geweldige pass, maar hij heeft echter niet het grote talent van BalogunBola is een centrale verdediger, die ook op linksback uit de voeten kan. Bola heeft al veel minuten gemaakt in de jeugd van Arsenal. Hij is sterk in balbezit maar moet nog wel werken aan zijn verdedigende inzicht. Van dit trio is Balogun veruit het meest getalenteerd en dat is een naam die we in de toekomst hopelijk nog veel zullen tegenkomen.

Tot dusver heeft alleen dit onder-23 trio hun opwachting mogen maken in de wedstrijdselectie van het eerste. Toch zijn er nog wel meer talenten die wachten op een kans. Zo hebben er de afgelopen interlandbreak ook weer een aantal jeugdspelers meegetraind met het eerste. Matthew SmithJordan McEneffJames Olayinka en Nathan Tormey werden door Emery opgeroepen om met de big boys mee te trainen. De eerste vier zijn allen middenvelders. Smith is een echte tiki-taka middenveld maestro, die al sinds de onder-9 teams bij Arsenal zit. Aanvallende middenvelder McEneff heeft alle jeugdelftallen van Ierland doorlopen en is een van de nieuwere aanwinsten in de Arsenal Academy. Olayinko is de afgelopen jaren een echte uitblinker geweest in de jeugd van Arsenal. Tot nu toe lijkt hij dat zijn goede vorm wordt voorgezet in de volgende leeftijdsklasse.  Tormey is een vleugelaanvaller, die zijn eerste jaren bij Arsenal veel is geteisterd door blessures. Wel heeft hij inmiddels zijn eerste professionele contract getekend en aast dus op een plekje bij Ljungberg.

Ik denk dat we nu de spelers hebben gehad die het dichtstbij de selectie van Emery zitten. Wel zijn er natuurlijk nog wat noemenswaardige spelers verhuurd. Eddie Nketiah zit zoals gezegd dus bij Leeds United. De twintigjarige aanvaller heeft tot nu toe 12 wedstrijden gespeeld met 5 goals. Het is te hopen dat hij deze Championship ervaring koestert en het weet om te zetten in goals voor Arsenal. Jordi Osei-Tutu zit bij VfL Bochum. De rechtsback was altijd een vaste waarde in de jeugdteams van Arsenal, maar heeft nog nooit kunnen proeven aan het eerste. Hij heeft nog niet zoveel minuten gemaakt voor de Bundesliga 2 club als gehoopt en zijn toekomst bij Arsenal ziet er dus niet geweldig uit. Verder is er ook nog Ben Sheaf, die wel veel aan spelen toekomt bij League One club Doncaster Rovers. De verdedigende middenvelder wordt echter bijna 22 en lijkt het Premier League-niveau niet te bereiken.

Andere, ietwat jongere, talenten in de jeugd zijn onder andere Zach Medley en Trae CoyleMedley  is een centrale verdediger met enorm atletisch talent. Het is echt een beest. Als hij zijn koppie erbij kan houden dan kan hij zeker uitgroeien tot een vaste waarde in de onder-23. Hij heeft zelfs al een professioneel contract getekend bij de club. Coyle is een echte vleugelaanvaller, die wekelijks speelt bij onder-23. Hij is ook een van de grotere talenten, met een oogje voor de goal en een geweldige techniek. Verder hebben we opstormende talenten als Ben Cottrell en Miguel Azeez in de onder-18. Dit zijn beide middenvelders met veel potentie. Cottrell zit eigenlijk meestal al bij de onder-23, ook al is de concurrentie daar op het middenveld dodelijk. Sam Greenwood is ook een speler om te volgen. De spits wordt al een tijdje gelinkt met Juventus en Milan, maar lijkt vooralsnog lekker bij ons te blijven.

De laatste speler die ik wil benoemen is Tyreece John-Jules. Voor velen waarschijnlijk een bekende naam, aangezien hij al jaren een van onze grootste talenten is. Als beste speler van de onder-18 speelt hij zichzelf al jaren in de kijker. Het gaat niet lang duren voordat hij zijn opwachting mag maken in het eerste. Samen met Balogun een van de meest veelbelovende aanvallers die wij hebben.

Toekomst is rooskleurig

De Arsenal Academy zit vol met talentvolle spelers. Velen zullen het helaas niet redden, maar het lijkt erop dat er zeker wel een aantal diamanten tussen zitten. Ik hoop dat enkele spelers dit seizoen nog hun opwachting mogen maken in het eerste. Naarmate we verder komen in de beker en Europa League, verwacht je toch wel wat meer rotatie van Ljungberg. Emery moest voor zijn baan strijden en dat was dus deels een verklaring voor het ontbreken van jeugdspelers in de selectie. Ljungberg heeft dit probleem niet zo en kan dus wat experimenteler omgaan met de selectie. Zo zie ik zeker potentie voor spelers onder-23. Bolagun is hier mijn favoriet. Hij is dé speler om de komende tijd in de gaten te houden. Hij en John-Jules zijn twee voortreffelijke aanvallers die ons de komende jaren de nodige aanvallende impulsen kunnen geven. Als zij hun ontwikkeling op deze lijn voortzetten, twijfel ik er niet over dat zij ooit in het mooie Emirates zullen staan.

Arsenal staat bekend om zijn jeugd. We hebben altijd hele goede spelers uit onze jeugd kunnen halen. In het verleden is hier echter niet altijd goed mee omgegaan. Recentelijk kun je bijvoorbeeld kijken naar Serge Gnabry die alle talent van de wereld heeft, maar bij Arsenal niet heeft kunnen slagen. Afgelopen zomer zijn we twee andere toptalenten kwijtgeraakt, namelijk Xavier Amaechi en Kristian Bielik. Zij wilden hun contract bij Arsenal niet verlengen. Dit zijn precies de situaties die we bij de huidige lichting moeten voorkomen. Gelukkig lijkt Per Mertesacker de rol van hoofdjeugdopleiding goed op te pakken. Samen met Edu lijkt het dat er een goed plan is voor de jeugd. Met Steve Bould aan het roer bij de onder-23 ziet het voetbal er ook nog eens goed uit.

Qua opstormend talent hebben we dus niet zoveel te klagen. Ik ben benieuwd wie van deze talenten de komende jaren het eerste zullen halen. Het zal zeker interessant zijn om de namen in dit artikel in de gaten te houden, en wie weet zitten hier enkele toekomstige Arsenal legendes tussen. Laten we het hopen!

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een gedachte over “Arsenal jeugd: aanstormend talent”

nl_NL
en_GB nl_NL