Het perspectief van Arsenal: waar spelen we nog voor?

Nu Arsenal gisteren volkomen onverwachts verloor van Olympiakos, zit het Europese seizoen er voor ons op. De derde Europa League-campagne op rij eindigde voor Arsenal een stuk eerder dan de voorgaande twee edities. Maar nog belangrijker: de kans op eindelijk weer Champions League-voetbal in het Emirates Stadium is door de uitschakeling enorm geslonken.

Ook in de Premier League loopt het dit seizoen – met een negende positie op de ranglijst- niet bepaald lekker. Desondanks zorgden recente overwinningen dat de aansluiting met de topzes weer is gevonden. En dan is er nog de FA Cup, waarin Arsenal in de achtste finales is gekoppeld aan Portsmouth. De eindzege in dat toernooi geeft recht op een Europa League-ticket (groepsfase).

Mogelijke scenario’s

De verdeling van de Europese tickets in Engeland: dit jaar gecompliceerder dan ooit. Zeker nu onduidelijk is of Manchester City komend seizoen mag gaan uitkomen in Europa. Omdat de kans vooralsnog niet groot lijkt dat de UEFA de sanctie jegens de Engels landskampioen gaat intrekken, gaan we uit van uitsluiting.

Welke plaatsen in de Premier League recht zullen geven op Europees voetbal, zijn nog niet volledig helder. Normaliter spelen de nummers 1 t/m 4 Champions League-voetbal. Nu Manchester City waarschijnlijk één van hen is, speelt de nummer vijf volgend jaar mee in dat toernooi. Dat biedt kansen voor Arsenal, dat een achterstand van vier punten heeft op de huidige nummer vijf, Manchester United. Met nog elf duels te gaan, lijkt die achterstand overbrugbaar. Nummer vier Chelsea heeft zeven punten meer dan Arsenal.

Het verdelen van tickets voor de Europa League ligt iets ingewikkelder. Afhankelijk is namelijk wie er met de Carabao Cup en FA Cup vandoor gaan. Worden die prijzen gewonnen door clubs uit de topzes, dan schuiven de Europese tickets in de Premier League door. Maar omdat Manchester City in de Carabao Cup-finale tegen Aston Villa speelt, is het onduidelijk waar dat ticket heen gaat. Alleen bij winst van Aston Villa is zeker dat plek acht in de Premier League geen Europees ticket oplevert. Wint Manchester City de finale en besluit de FA dat het ticket niét naar verliezend finalist Aston Villa gaat, dan speelt de nummer acht uit de Premier League in juli al kwalificatieduels voor de Europa League. Dat is dus nog even afwachten.

Voor de FA Cup geldt dezelfde regel. Wordt de prijs gewonnen door een ploeg uit de topzes, dan gaat het ticket naar de hoogst gekwalificeerde ploeg in de Premier League. Maar wint bijvoorbeeld Norwich City, dán speelt de nummer zeven in de Premier League géén Europa League. Plek zes op de ranglijst in de Premier League staat los van de nationale bekercompetities. Die positie geeft recht op een ticket voor de groepsfase van de Europa League.

Kortom: er valt nog totaal niet in te schatten welke eindklasseringen recht zullen geven op Europees voetbal. Een FA Cup-winst is voor Arsenal de kortste weg naar de Europa League, plek vier of vijf in de Premier League leveren Champions League op. Al het andere is nog onzeker.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nl_NL
en_GB nl_NL