‘And now, the end is near’

‘And now, the end is near, and so I face the final curtain’, zong de legendarische Frank Sinatra. De openingszin van de klassieker ‘My Way’ is helaas van toepassing op Arsene Wenger in wellicht zijn laatste seizoen als manager in Noord-Londen. Arsenal verloor andermaal met 5-1 van de geoliede voetbalmachine Bayern München en wederom kwam de oorwassing in Zuid-Duitsland niet als een verrassing. Het Champions League-avontuur eindigt opnieuw in de achtste finale.

De zoveelste flater in het miljoenenbal was uiteraard voer voor journalisten met een scherpe pen, woedende Arsenal-supporters en fans van rivaliserende clubs met gevoel voor leedvermaak. #WengerOut was zelfs even trending op Twitter. Het zegt alles over de onvrede en vooral het cynisme onder de meeste Gooners richting de eens zo geliefde coach. Een beschamende nederlaag in een duel op Europees topniveau is als de maandag die na zondag komt. Het is een gewoonte geworden, helaas.

De cynische houding zal ook niet meer verdwijnen. ‘Where’s our manager’ zong de meegereisde aanhang woensdag over de verslagen ogende Wenger. Het voelt een beetje als de laatste dagen van zijn legendarische voorganger George Graham. De briljante tacticus uit Schotland, die Arsenal de nodige prijzen bezorgde, werd begin 1995 ontslagen. ‘The Gunners’ bereikten enkele maanden later nog wel de finale van de Europa Cup II. Daar tegenover stond een teleurstellende twaalfde plaats in de Premier League als gevolg van een reeks aan zeer slechte resultaten en gebrek aan leiderschap binnen en buiten het veld.

Misschien had Wenger moeten opstappen na het veroveren van de FA Cup in 2014, na een zinderende finale tegen Hull City. Zijn eerste prijs na negen lange jaren van net niet. Achteraf is het echter altijd makkelijk praten. Met de komst van wereldsterren Mesut Ozil en Alexis Sanchez leek de toekomstig rooskleurig, maar bijna drie jaar later is serieus meedoen om de landstitel nog steeds een utopie. Ik hoop, mocht dit inderdaad de zomer van het grote afscheid worden, dat hij in mei nog één keer met de FA Cup in zijn handen staan. Om dan na 21 jaar te zeggen: ‘Thanks for the memories, Arsene.’

Leave a comment

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

en_GB
nl_NL en_GB